Saturday, 1 October 2016

Activitatile pastorale, social-filantropice si cultural-educative ale Parohiei Acoperamantul Maicii DOMNULUI, 2015

 • 2015 Decembrie 31 - 2016 Ianuarie 01, Slujba de întâmpinare a Anului Nou, 2016
  Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a rânduit ca în toate Catedralele şi Bisericile parohiale din Biserica Ortodoxă Română, să se săvârşească în noaptea trecerii dintre ani: citirea Acatistului DOMNULUI nostru IISUS HRISTOS, rânduială liturgică prin excelenţă doxologică, rostirea rugăciunii de mulţumire, a rugăciunii de intrare în Noul An (slujba Te Deum) şi a cântării Apărătoare Doamnă..., urmate de un cuvânt de învăţătură subliniindu-se importanţa sfinţirii timpului în HRISTOS Mantuitorul, Împăratul veacurilor. Au participat cca. 60-65 dreptmăritori creştini; slujba a fost ţinută de către preoţii: paroh Mihai Stavără, Mina Emilian Stavără si Ion Lupu Cătălin. La final, preoţii împreună cu enoriaşii au ciocnit tradiţionalul pahar de vin şi au servit prinoasele aduse de unii dintre enoriaşi. Părintele paroh Mihai a subliniat în predica de final importanţa acestei întâmpinări, amintind cum s-a hotarât ca Anul Nou să se sărbătorească la 1 ianuarie. Albumul cu imagini din timpul serviciului religios.
 • 2015 Decembrie 13 Corala Sfântul Apostol ANDREI a Preoților si Teologilor din București pentru a patra oară la Parohia noastră
  La invitatia parintelui paroh Mihai, Corala Sfântul Apostol ANDREI a raspuns afirmativ, venind pentru a patra oara la Parohia noastra. In prezenta unei numeroase asistente, la orele 18 a inceput concertul de colinde si muzica psaltica. Concertul a durat putin peste o ora. Fiecare piesa corala era anuntata in prealabil de catre parintele Ciprian Tudor. Corul a fost condus ca de obicei de domnul conf. dr. Valentin Gruescu, profesor la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Asistenta a apreciat calitatea interpretarilor membrilor Coralei. Solisti au fost parintele paroh Mihai si parintele paroh Iacob Ormenișan. Intr-un fel, solisti au fost toti membrii Coralei si inimosul domn profesor Valentin Gruescu. La final, parintele paroh l-a invitat pe profesorul pensionar Petru Demetru Popescu sa faca o prezentare a ultimei carti cu rugaciuni versificate, pe intelesul copiilor. Nadajduim ca fotografiile albumului vor reda atmosfera acestei seri cu totul speciale a ÎNTÂMPINĂRII NAȘTERII DOMNULUI nostru IISUS HRISTOS si Anului Nou 2016. Enoriasii din Parohia noastra cat si cei din alte Parohii, au intampinat cum se cuvine pe IISUS HRISTOS, CEL Care se naste in ieslea de la Betleem, dar, Care trebuie sa se nasca si in sufletul fiecaruia dintre noi! In acest fel se exprima parintele paroh, adresandu-se dreptmaritorilor crestini dupa terminarea concertului, multumind membrilor Coralei.
 • 2015 Noiembrie 29, Duminică, Sfinta Liturghie si slujba de Te Deum a Zilei Naționale a României
  Au oficiat preotii: paroh Mihai, Gheorghiță, Ioan Lupu Cătălin si Dinu. Participare numeroasa. La final, dupa Sfânta Împărtășanie a urmat slujba de Te Deum inchinata sarbatorii Zilei Naționale a ROMÂNIEI. Un grup de elevi ai Scolii Gimnaziale nr. 200, unitate scolara arondata Parohiei Acoperământul Maicii DOMNULUI au sustinut un mic concert coral. La final, corul condus de inimoasa doamna Chiru, profesor de religie, a fost aplaudat de asistenta prezenta. Profesorul de istorie Petru Demetru Popescu a tinut o scurta alocutiune despre insemnatatea istorica a acestei mari sarbatori a Unirii. In cursul Sfintei Liturghii raspunsurile liturgice au fost date de corul Parohiei condus de doamna preoteasa Aurora Stavără. De altfel, acest cor a intonat la final imnul national si cateva cantece patriotice. Albumul de imagini. Pe langa pozele realizate de administratorul acestei resurse, in album se afla si un numar semnificativ de poze, trimise prin bunavointa doamnei profesor de religie Chiru, Scoala Gimnaziala nr. 200, Titan, Bucuresti.
 • 2015 Noiembrie 15, Sfânta Liturghie duminicală: Pastorala Sfântului Sinod, cererea benevolă de afiliere la A.P.O.R., sector 3 a enoriașilor
  La predica duminicala, preotii slujitori au dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române prilejuite de inceperea Postului Nașterii DOMNULUI (2015). La sfarsitul Sfintei Liturghii, parintele paroh a facut cunoscut enoriasilor initiativa A.P.O.R., sector 3, privitoare la chemarea parintilor si celor care doresc sa militeze pentru educatia religioasa in scoala, sa se inscrie in aceasta Asociatie, ca ea sa devina un for cat mai reprezentativ in societatea actuala. Scopul Asociatiei Parintilor pentru Ora de Religie in scoli este de a intari educatia moral-religioasa a tinerilor romani. In acest sens, parintele paroh a prezentat enoriasilor continutul formularului pentru inscriere cat si adresa oficiala insotitoare a acestui forumular. Va rugam inscrieti-va prin intrarea la adresa de mai sus sau fie doar prin trimiterea unui mesaj la casuta postala aporsector3@gmail.com. Pace si binecuvantare!
 • 2015 Noiembrie 11, Seară culturală la Colegiul Matei Basarab
  Parintele protoiereu Florin Nectarie Busuioc, paroh Mihai Stavără, doamna Magda Catone, actriță la Teatrul Național I. L. Caragiale, doamna Camelia Raicu, președinta A.P.O.R. sector 3, clerici apar in acest film difuzat de postul de televiziune Trinitas in data de 11 noiembrie. Filmul are durata de 4 minute si 15 secunde si a fost mutat in arhiva televiziunii. Initial avea adresa http://trinitastv.ro/stiri-video/seara-culturala-la-liceul-matei-basarab-64912 care nu mai este functionala. Piesa de teatru, dupa cum marturiseste doamna Magda Catone, o premiera, ne invata sa comunicam tinerii cu batranii, noi intre noi, noi cu DUMNEZEU. Dupa serata culturala, clericii Parohiilor Protoieriei sector 3, in frunte cu parintele protoiereu Florin Nectarie Busuioc, a participat la o discutie cu elevii si profesorii Colegiului. S-au abordat chestiuni legate de educatia familiala, apropierea parintilor si tinerilor de DUMNEZEU.
 • 2015 Noiembrie 7, Cerc de poezie și proză cu tentă ortodoxă
  Cercul, desfasurat la trapeza Bisericii, are ca indrumator pe profesorul de istorie Petru Demetru Popescu; acest cerc s-a tinut cu regularitate in prima sambata din fiecare luna si in actualul an bisericesc. 2015 a fost al saselea an de existenta. Observati in aceasta pagina ca prima sedinta a avut loc in 27 septembrie 2009. La intalnirea din 7 noiembrie s-au tinut momente de reculegere pentru victimele de la Colectiv, pentru roabele lui DUMNEZEU: Natalia Eminescu (al carui bunic Matei Eminescu a fost frate cu marele poet (http://ziarullumina.ro/viaa-lipsita-de-poezie-a-nataliei-nepoata-lui-eminescu-32355.html), Constanta Popa, Lizeta Coanda. Evident profesorul Popescu a vorbit despre Sfinții sarbatoriti ai lunii in curs. S-au citit poezii, proza si rugaciuni scurte precum aceea a Sfântului Filaret al Moscovei si aceea adresata Maicii Domnului de catre Sfântul Serafim de Sarov.
 • 2015 Noiembrie 1, Preasfințitul Episcop-vicar Timotei Prahoveanul la Parohia nostră, Sfânta Liturghie, hirotonia întru preot a diaconului Mina Emilian Stavără, Slujba de pomenire a ctitorilor, donatorilor și enoriașilor
  Cu ocazia celui de al doilea hram al Parohiei Acoperământul Maicii DOMNULUI, Sfinții Cosma si Damian, Doctori fără de arginți, raspunzand invitatiei preotilor si credinciosilor Parohiei noastre, Preafericitul Patriarh Daniel a delegat pe PS Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pentru oficierea Sfintei Liturghii cat si pentru hirotonirea intru preot a p.c. diacon Mina Emilian Stavără, fiul p.c. paroh Mihai Stavără. La sosirea inaltului prelat, care a avut loc in jurul orei 9:15, toti preotii si credinciosii s-au aflat in curtea Bisericii parohiale. Raspunsurile liturgice au fost date de catre corul condus de doamna preoteasa Aurora Stavără. Multe credincioase au fost impodobite in frumoase costume. Soborul preotilor a fost format din p.c. lor: protoiereu Busuioc Nectarie Florin, preotul paroh Mihai, preotii: Alexandru Stuparu, dr. Marcel Stavără, Fănel Tudorache, Lucian Bostan - preot militar, Gheorghiță Stavăr, Anton Mărăcineanu, diaconul Mina Emilian Stavără. Dupa citirea Sfintei Evanghelii, PS Sa Timotei Prahoveanul a predicat credinciosilor parabola bogatului nemilostiv si a săracului Lazăr, indemnand pe enoriasi la practicarea milosteniei si a dragostei fratesti fata de cei saraci, neputinciosi ori aflati in suferinta. In acest context PS Sa a dat citire cuvantului Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române referitor la nefericitul accident petrecut in București, cand datorita unui incendiu si-au pierdut viata multi tineri, multi suferind arsuri de diverse grade de gravitate, fiind internati in spitalele bucurestene. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, a adresat cuvânt de mângâiere familiilor îndoliate, a participat la funerariile unei victime și a adresat și cuvânt de nădejde creștină pentru cei cu arsuri de diverse grade. In continuarea Sfintei Liturghii, dupa momentul "heruvic", potrivit randuielii tipiconale, a avut loc hirotonia intru preot a p.c. diacon Mina Emilian Stavără. Deosebit de emotionant atat pentru candidat cat si mai ales pentru multimea credinciosilor a fost citirea marturisirii si juramantului de credinta a noului chemat la Taina Preoției. Fratele sau, preotul dr. Marcel Stavără si nu numai precum si multi credinciosi au avut lacrimi in ochi. Dupa ritualul hirotoniei, in incheiere PS Timotei Prahoveanul a iesit in fata Sfântului Altar si a intrebat pe credinciosi, daca dau marturie despre noul candidat, daca este vrednic de Taina Preoției. La raspunsul cu bucurie al tuturor ca "vrednic este!", PS Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar patriarhal al Arhiepiscopiei Bucurestilor l-a invesmantat pe p.c. Mina Emilian Stavără cu insemnele preotiei: epitrahilul, brâul și felonul. Din partea Preafericitului Patriarh Daniel, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, PS Timotei i-a inmanat un Liturghier urandu-i preotie vrednica la Biserica Sfinților Români. De la aceasta Biserică a Sfinților Români a fost transferat la Biserica Acoperământul Maicii DOMNULUI Titan, parintele Anton Maracineanu, cu incepere de la aceeasi data (teoretic 1 noiembrie a.c.). Noul candidat, noua doamna preoteasă Monica-Daniela si intreaga familie au sarutat cu profund respect mâna PS Sale Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar patriarhal al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Dupa slujba de hirotonisire, noul hirotonit a primit locul de intaietate, dupa PS Sa, Episcopul-vicar patriarhal Timotei Prahoveanul in soborul de slujitori. La momentul Sfintei Împărtășanii, foarte multi copii si adulti au tinut, avand dezlegare de la duhovnicii lor, sa primeasca Sfânta Taină, atat pentru Sărbătoarea Hramului cat si pentru bucuria noului hirotonit. Albumul cu imagini. Parintele paroh, in interviul dat la Trinitas TV s-a referit la cele consemnate mai sus. In plus, se spera ca pictura Bisericii (se lucreaza la zona cafasului) sa se termine pana la Paști (1 mai 2016). Avem o activitate catehetica si cultural educativa si nu o spuneam ca lauda, a afirmat parintele paroh Mihai in interviul acordat postului de televiziune Trinitas TV, intitulat Binecuvantare arhiereasca pentru credinciosii din Titan.
 • 2015 Octombrie 31, Preasfintul Episcop-vicar Timotei Prahoveanul la Parohia nostră
  Părintele paroh Mihai ne-a anunţat că mâine, duminică, 1 noiembrie 2015, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfinţitul Episcop-vicar Timotei Prahoveanul al Arhiepiscopiei Bucureştilor ajutat de un sobor de preoţi şi diaconi. Va fi prezentă şi o echipă de filmare a postului de televiziune Trinitas TV. De fapt, părintele paroh ne spusese la finalul predicii de duminică, 24 octombrie despre acest eveniment, invitându-ne să participăm cât mai mulţi.
 • 2015 Octombrie 16, Pelerinaj şi excursie
  În perioada 13 şi 14 octombrie a.c., s-a efectuat un pelerinaj-excursie prin Basilica Travel la Parohia Sf. Cuvioasă Maica Parascheva, Frumuşiţa-Ijdileni, Galaţi. În prima zi s-a vizitat Catedrala Episcopală din Slobozia, al cărui al doilea hram este Acoperământul Maicii DOMNULUI, primul fiind Înălţarea DOMNULUI. S-a admirat Lacul Sărat, supranumit şi Marea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon. În Brăila s-au vizitat: Catedrala Naşterea DOMNULUI şi Biserica Greacă, ridicată între anii 1862-1872 de arhit. A. Ioanidis, pictura realizată de: Gheorghe Tăttărescu (altar 1890), Kiareys (1901, naos) şi D. Belizarei (1946, pronaos). A urmat o oprire la Galaţi la Catedrala Arhiepiscopală cu hramurile Sf. Andrei şi Sf. Nicolae. S-a ajuns în satul Frumuşiţa din comuna Ijdileni, la Biserica Sfânta Cuvioasă Maică Parascheva, preot paroh Corneliu Stavăr. În prezenta mai multor preoţi a avut loc slujba de vecernie, urmată de masă. A doua zi, enoriaşii din satele comunei şi cei din Bucureşti au participat la slujba Sfintei Liturghii de hram, agapa. Apoi s-a revenit în Bucureşti trecând prin Galaţi, Brăila şi Slobozia.
 • 2015 Octombrie 1, Joi, Septembrie 30, Miercuri, Hramul Acoperământului Preasfintei de DUMNEZEU Născătoare și pururea Fecioarei Maria
  Cu ocazia Sfintei Sărbători Acoperământul Preasfintei de DUMNEZEU Născătoarei și pururea Fecioarei Maria, la invitatia parintelui paroh Mihai Stavără au venit, inca de miercuri, 30 septembrie, un numar de 22 enoriasi impreuna cu parintele Corneliu Stavăr, parohul Bisericii cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva din Ijdileni-Galați. Urmeaza ca un grup de pelerini din Parohia noastra sa participe la sarbatoarea hramului din 14 octombrie de la Parohia din Ijdileni. Aceste reciproce vizite au devenit de acum traditie. Slujba de vecernie a fost oficiata de parintii parohi: Mihai Stavără, Corneliu Stavăr si Alexandru Stuparu, parintele Gheorghiță Stavăr, diaconul Mina Emilian Stavără. Joi, 1 octombrie, la slujba Sfintei Liturghii s-au adaugat si preoții: dr. Marcel Stavără, Ioan Lupu Cătălin, domnul Alexandru Stavăr, absolvent teologie. Din imagini apreciati participarea dreptmaritorilor crestini la cele doua slujbe de miercuri si joi. Serviciul religios s-a incheiat cu slujba traditionala de parastas. Inainte insa, parintele dr. Marcel Stavără a rostit o foarte instructiva predica, plina de idei si date istorice. Sa retinem ca Maica DOMNULUI la Catolici este o ființă care s-ar fi nascut fara păcatul strămoșesc, că ea egalizează lucrarea ei cu cea a Fiului ei si a Sfântului Duh. Catolicii au facut-o impreuna-rascumparatoare cu Fiul si impreuna-mijlocitoare cu El. In conceptia dogmatică ortodoxă, Sfânta Fecioară Maria a fost aleasa de DUMNEZEU să-L nască pe Fiul Său (Fiul Omului), fara a fi fost nevoie ca ea insasi sa se nasca fara pacatul originar; pentru alte detalii consultati aceasta referita. Nu a fost o incercare de rabdare (rabdarea e o virtute a noastra, a crestinilor, ci o binevenita completare a bagajului de cunostinte de spiritualitate ortodoxă a noastra. Parintele a subliniat semnificatiile acestei mari sarbatori, explicand diferentele dintre felul in care noi, Ortodocsii, si Catolicii o vedem sub toate aspectele pe Maica DOMNULUI. Ea nu este "co-mântuitoare" deci asezata pe acelasi plan cu IISUS. In altarele Bisericilor Catolice, Maica si IISUS apar in icoane separate. La noi Maica DOMNULUI Platytera e icoana de pe bolta altarului, adica mijlocitoarea intre noi pamantenii si CEL de Sus. Canonizarea la Catolici incepe de la varf spre baza, adica spre credinciosi. La noi este invers: de la poporul credincios spre forurile conducatoare ale Bisericii Ortodoxe (vezi cazul asteptatei canonizarii a Ieromonhului Arsenie Boca). Intre IISUS si noi rugatorii, Maica SA, Sfinții, sunt mijlocitori, ne ajuta ca rugaciunile noastre, NE-UTILITARISTE, sa fie intarite in fata MÂNTUITORULUI IISUS. MÂNTUITORUL a luat sufletul Maicii SALE, apoi si trupul in Ceruri. Nu Maica Precistă a avut puterea de a savarsi aceasta minune. Maica DOMNULUI este sarbatorita, venerata nu din anul 911 d.Hr, ci chiar din sec. I d.Hr. Rugaciunile noastre sincere nu ar fi asa de bine primite de JUDECĂTORUL CEL VEȘNIC, daca mijlocitorii (a nu se intelege interpusii): Maica, Sfinții si Îngerii nu ar contribui si ei prin rugaminti.
 • 2015 Septembrie 14, Înălțarea Sfintei Cruci
  Părintele paroh Mihai Stavără şi diaconul Mina Emilian Stavără, Biserica Acoperământul Maicii Domnului, Titan, Bucureşti, Protoieria III Capitală, au participat azi, 14 septembrie, la deschiderea anului şcolar 2015-2016, la şcolile arondate Parohiei: Şcoala nr. 200, Şcoala nr. 195 (Hamburg), Şcoala Federico Garcia Lorca. Părintii au rostit rugăciuni împreună cu copiii, profesorii, părinţii şi au dat binecuvântare, urându-le copiilor să aibă rezultate bune la învăţătură, să asculte de părinți și de cadrele didactice. Pe langa pozele realizate de administratorul acestei resurse, in album se afla si un numar semnificativ de poze, trimise prin bunavoința doamna profesor de religie Chiru, Scoala Gimnaziala nr. 200, Titan, Bucuresti.
 • 2015 August 31 - 03 Septembrie, Pelerinaj și excursie prin Agentia Basilica Travel
  Impresiile din acest pelerinaj apartin doamnei Lucica iar adrese din spatiul web sunt adaugate de administratorul resurselor Parohiei. Noi, enoriașii Parohiei Acoperământul Maicii DOMNULUI, venim regulat la Biserică, după programul știut, ne rugăm la Iisus, Maica DOMNULUI si Sfinții pentru care avem o mare evlavie, ne facem rânduiala rugăciunilor acasă, dar, la un moment dat, am dori a ne întâlni cu DUMNEZEU si Sfinții Săi în locuri mai retrase: Mânăstirile, Schiturile din inima codrilor, uitați parcă de DOMNUL, unde s-au nevoit pustnicii, unde a ars flacăra Voievozilor neamului nostru, unde s-au jertfit generații pentru credință și neam. Așa a apărut ideea pelerinajului, de care voiesc să aștern unele impresii în cele ce urmează. Cu un an în urmă am fost pelerini la Mânăstirile și Schiturile din jud. Neamț, iar acum, programul stabilit cu părintele paroh Mihai și consilierii Bisericii a fost mai amplu; el a cuprins mai multe regiuni geografice ale României, precum: Muntenia, Valea Teleajănului, cu Mânăstirea Suzana și Mânăstirea Cheia, oprindu-ne în drum la Mânăstirea Ghighiu. Ardeal, Sfântul Gheorghe, Miercurea Ciuc, Gheorghieni - Lacul Roșu, oprindu-ne la Izvoru Mureșului, Moldova, cu Mânăstirile cele mai reprezentative: Bistrița, Horaița, Văratec, Agapia, Neamț, Sihăstria, Secu, Comarazani, Bucovina, cu Mânăstirile: Humor, Voroneț, Moldovița, Sucevița, Putna, Chilia Sfântului Daniil Sihastrul, Dragomirna. Întoarcerea spre casă Gura Humorului - București a fost cu oprire la: Catedrala Arhiepiscopală a Romanului și Bacăului Sfânta Parascheva de la Roman, jud. Neamț. Mausoleul Eroilor de la Mărășești, jud. Vrancea, Catedrala Arhiepiscopală Înălțarea Domnului și Sfinții Trei Ierarhi de la Buzău, jud. Buzău. În acest pelerinaj am fost însoțiți de părintele paroh Mihai Stavără, părintele Gheorghiță Stavăr, părintele paroh Corneliu Stavăr, Parohia Sfânta Parascheva satul Frumușița, comuna Ijdileni, jud. Galați și părintele paroh Dumitru Cornel, satul Bălaia, comuna Smeeni, jud. Buzău, precum și de doamnele preotese Aurora și Cristina. Călătoria noastră a fost pregătită din timp, cu efortul celor din Comitetul de Organizare: cazare, masă asigurată pentru 3 nopți și 4 zile. Trebuie amintit că, afară de închinarea la Sfintele Lăcașuri, programul a mai avut pregătit pentru drumurile lungi, între obiective, expuneri scurte pe teme religioase, utile tuturor, precum: Istoricul sărbătorii Sfântul Acoperământ al Maicii DOMNULUI. Despre marele istoric Nicolae Iorga, la trecerea prin Vălenii de Munte. Prezentarea Mânăstirii Dragomirna (Ziarul Lumina). Studiu teologic despre Maica DOMNULUI. O altă notă distinctă a călătoriei noastre a fost și cea turistică, fiind prezentate informații despre localitățile cele mai importante pe unde treceam - istoric și realizări economice din trecut sau muzee existente. De asemeni, nu s-a omis cinstirea memoriei marilor duhovnici trecuți la DOMNUL ca și a unor personalități teologice, a le cinsti memoria cu Ectenii de pomenire la mormintele lor. Mânăstirile vizitate, parte sunt fie Voievodale, parte ctitorii ale evlavioșilor cunoscuți, parte ctitorite de nevoitori necunoscuți, în mijlocul munților. În majoritatea Sfintelor Mânăstiri vizitate se găsesc icoane făcătoare de minuni ale Maicii DOMNULUI, Sfintei Ana și ale altor Sfinți români. La toate s-au adus făcut cântări de laudă, rugăciuni, ne-am plecat capul și genunchii cu pioșenie. Părinții au făcut Ectenie la mormintele sfinte: Sfântul Voievod Ștefan cel Mare (Mânăstirea Putna), am aprins lumânări la mormântul Sfântului Daniil Sihastrul (Mânăstirea Voroneț). Mai în toate Mânăstirile se găsesc racle cu sfinte moaște ale diverșilor Sfinți români și nu numai, sau moaște întregi – Sfântul Iosif (Mânăstirea Văratec). Admirati fotografiile din album.
 • 2015 August 16, Hramul Sfinților Martiri Brâncoveni
  Dupa Sfânta Liturghie, oficiată de preotii Gheorghiță Stavăr si Ioan Lupu Cătălin, in fata unui numar insemnat de enoriasi, s-a oficiat o slujba la capela mortuara ce are hramul Sfinților Martiri Brâncoveni Constantin Vodă cu cei patru fii ai sai: Constantin, Ștefan, Radu, Matei si Ianache Văcărescu stolnicul. Sa privim albumul cu imagini. Parintele paroh Mihai, care a oficiat sambata, 15 august, Sfânta Liturghie, a anuntat la predica finala, de aceasta sarbatorire a celui de al patrulea hram al Sfintei noastre Biserici, rugand pe enoriasi ca, fiecare dupa posibilitati, sa contribuie pentru efectuarea lucrarilor de pictura a altarului capelei mortuare.
 • 2015 Iunie 30 și Iulie 1, Festival Coral în Protoieria III Capitală, la Parohia Acoperământul Maicii DOMNULUI, Titan, București
  Cu ocazia unuia din cele 4 hramuri, cel al Sfinților Cosma si Damian, făcători de minuni. In stirea video sunt si interviurile pr. paroh Mihai Stavără, pr. Nicolaescu, secretar la Protoieria III Capitala si interpretarile cateva coruri participante ale Parohiilor, ce au raspuns pozitiv chemarii Bisericii gazda, cu ocazia hramului Sfinților Cosma si Damian. Stirea Trinitas TV este FESTIVAL CORAL IN PROTOIERIA III CAPITALĂ. In Biserica s-a oficiat serviciul religios; participanti: pr. protopop Ion Popescu (Protoieria II Capitală), pr. protoiereu Busuioc Nectarie Florin, pr. paroh Alexandru Stuparu, pr. paroh Ionel Chințoiu, pr. paroh Ion Mărăcineanu, preoții conducatori de coruri: Ioan Gheorghe Ţeugea, Ionel Chințoiu, Valentin Dumitru Bușe; din partea gazdelor: preot Mihai Stavără, preot II Gheorghiță Stavăr, diaconul Mina Emilian Stavără; de la Biserica Icoanei, impreuna cu parintele protoiereu Ion Popescu a mai participat preot dr. Marcel Stavără. In album vedeti enoriasii participanti de la mai multe Parohii. La Trinitas TV s-a difuzat stirea Festival Coral in Protoieria III Capitală atat marti seara cat si miercuri dimineata, 1 iulie. Corurile participante au primit fiecare diplome. Asa cum spunea parintele Mihai, corurile Parohiilor nu se intrec in sensul lumesc, preotii nu sunt competitori, ci se roaga unii pentru altii; nu este competitie decat a fiecarui enorias corist, cu sine insusi, ca sa fi bine placut lui DUMNEZEU, Maicii Sale, tuturor Sfinților, in incercarea sa de autodepasire. Asadar corurile particiante au fost de la: Parohia Sfanta Fecioara Maria (paroh Ioan Gheorghe Ţeugea), Parohia Sfintii Apostoli Petru si Pavel (paroh Ionel Chințoiu), Parohia Sfinții Români (paroh Ion Mărăcineanu), Parohia Soborul Maicii Domnului (paroh Valentin Dumitru Bușe), Parohia Acoperământul Maicii DOMNULUI (paroh Mihai Stavără). In dimineata zilei de miercuri 1 iulie au avut loc Sfânta Liturghie si parastasul.
 • 2015 Iunie 21, Spectacol-eveniment organizat de Asociația de Părinți pentru Ora de Religie
  Organizația Sector 3 în colaborare cu Parohia Acoperământul Maicii Domnului - Titan, cu participarea actorilor de la Teatrul National I. L. Caragiale, Bucuresti: doamnele Magda Catone, Ana Calciu, domnul Tomi Cristin si a corului de la Scoala Gimnaziala nr.92, conducator doamna prof. Rozalia Rusu, invitati enoriasii Parohiei, gazde: paroh Mihai Stavără si diaconul Mina Emilian. Parintele paroh a cantat impreuna cu actorii si enoriasii SUB MILOSTIVIREA TA. Distinsii actori au pus sufletul cand au recitat versurile: NASTEREA DOMNULUI (Ion Pillat dupa Balada Populara), LUMINA LINA, PSALM, (ambele, poetul Ion Alexandru), PATRU BRAZI (Vasile Voiculescu), UMILINTA (Ana Blandana), POCAINTA (Zorica Latcu), STERGARUL (Costache Ioanid), EU EXIST (Ion Niculescu), CANTECUL POTIRULUI (Nichifor Crainic), corul de copii ai Scolii gen. nr. 92: SFINTE DUMNEZEULE, TROPARUL SFINTEI CRUCI. Copii Maria si Stefan Pop-Coman, RIDICA-VOI OCHII MEI, aceeasi scoala. Reuniunea desfasurata sub ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI, in Biserica cu acelasi nume, s-a incheiat de catre parintele paroh, care impreuna cu invitatii, au cantat NU UITA CA ESTI ROMAN (Nicolae-Furdui Iancu). Diaconul Mina a asigurat un fundal sonor de exceptie, in timp ce doamna Ana Calciu a declamat PSALMI. Dupa impartirea cuvenitelor atentii a urmat o masa la trapeza Bisericii. Albumul de poze. Articol la Ziarul Lumina.
 • 2015 Iunie 17, Faza pe Muncipiul "Sfinții, prietenii copiilor"
  Aceasta faza municipala a ajuns la editia a VIII-a. In prezenta parintelui protopop Florin Nectarie Busuioc, Protoieria III Capitală ( http://basilica.ro/un-nou-protopop-in-sectorul-3-capitala-105637.html ), gazda fiind ca de obicei Parohia Acoperântul Maicii DOMNULUI, Titan București, a inceput festivitatea de premiere a elevilor participanti la concursurile cu tematici religioase "Sfinții, prietenii copiilor". Peste 400 elevi din clasele V - XII din toate sectoarele Municipiului au venit la aceasta festivitate, unde s-au impartit numeroase premii. Albumul de poze este revelator. Au mai fost si: parintele Gheorghiță Stavăr, preot II la Parohia noastra, parintele Marian Petrovici, inspector scolar de religie, alti preoti, diaconul Mina Emilian Stavără, doamna profesor Alina Vulpe, director adjunct metodist, numerosi profesori. Au dat binecuvantari parintele paroh Mihai Stavără, parintele protoiereu Florin Nectarie Busuioc. De asemeni au rostit scurte alocutiuni: parintele Marian Popovici, doamna profesor Alina Vulpe. Echipa de filmare de la Trinitas TV a si luat interviuri parintilor protopop si paroh ca si a unora dintre copii premiati, in curtea Bisericii. Cf. Trinitas (miercuri, 17 iunie 2015, la editia de ora 6:30 PM a Jurnalului Trinitas s-a difuzat filmul acestei festivitati), au participat 68 de institutii de invatamant din Capitala.
 • 2015 Iunie 14, Duminică, Lista bibliografica ajutatoare la pelerinajul si excursia din 2 - 5 iunie 2015.
 • 2015 Iunie 11, Joi, Festivitatea de premiere la Biserica Acoperământul Maicii DOMNULUI
  Cu incepere de la orele 18 s-a desfasurat in incinta Bisericii Acoperământul Maicii DOMNULUI, Titan, festivitatea de premiere a elevilor participanti la Olimpiada Mestesugurilor Traditionale Romanesti, etapa pe Municipiu. Merituosii castigatori ai Premiului I Special vor fi insotiti de catre cel putin unul din parinti pentru a stabili impreuna cu organiztorii detaliile plecarii la Etapa Nationala a Olimpiadei Mestesugurilor Traditionale Romanesti de la Sibiu. Dupa cum observati in albumul de poze, parintii nu au venit. Desigur aceasta situatie se va remedia, Inspectoratul facand diligentele necesare de luare a legaturii cu familiile premiatilor. Mai semnalam ca participarea din acest an a fost mai redusa, decat in alti ani. Aceasta deoarece elevii, asa cum spunea diaconul Mina Emilian, nu s-au anuntat intre ei ca sa participe. O ultima semnalare: parintele paroh Mihai a multumit celor prezenti si i-a indemnat sa participe la orele de religie sa se apropie de DUMNEZEU, Maica SA și Sfinți. A mai anuntat ca duminica, 21 iunie cu incepere de la ora 18, actori de la Teatrul Național si un cor de copii vor participa la Biserica noastra.
 • 2015 Iunie 9, Joi, Pelerinaj și excursie prin Basilica Travel
  In perioada 2 - 5 iunie, un grup de pelerini de la Parohia Acoperamantul Maicii Domnului, si nu numai, au efectuat un pelerinaj-excursie. Agentia Basilica Travel a pus la dispozitie un autobuz Mercedez-Benz Setra. Conducatori spirituali au fost parohul Mihai Stavără si colegul de serie, parohul Dumitru Cornel, satul Bălaia, comuna Smeeni, jud. Buzău. Traseul si ordinea vizitarii obiectivelor a fost: marti, 2 iunie, centura Bucuresti, pana in apropiere de Pitesti, apoi spre Slatina, Manastirea Clocociov, Manastirea Brancoveni, Catedrala Madona Dudu, Catedrala Mitropolitana (ambele Craiova), Orsova, cazare la hotelul Meridian, masa de seara la hotel; miercuri, 3 iunie, participare la Slujba Liturghiei de la Manastirea Sfanta Ana, croaziera de 15 km dus-intors pe Dunare (pana in dreptul Manastirii Mranconia), pana la Cazanele vechi am admirat: peisajul, masa lui Traian, statuia de 55 m a Regelui Decebal. La bordul vasului am servit un pranz pescaresc. Apoi am plecat spre Hateg. Am oprit la Manastirea Piatra Scrisa - scurta slujba; cu gandul de a ajunge la pensiunea Cora, urmand ca a doua zi, dis-de-dimineata sa mergem la Manastirea Prislop, am fost insa sfatuiti de cei de la pensiune, sa mergem in aceeasi dupa-amiaza la Manastirea Sf. Ioan de la Prislop. Asa ca am purces direct la Manastire; pana la sarutarea crucii Ieromonahului Arsenie, parohii impreuna cu enoriasii am cantat cantari si rostit rugaciuni; apoi am facut parastasul inchinat Parintelui Ieromonah Arsenie si maicutelor plecate la cele vesnice si celor impreuna cu dansii. A urmat vizitarea pesterii unde s-a nevoit Sfantul Ioan de la Prislop; apoi am ajuns la pensiunea Cora (Hateg), unde am servit masa de seara si am fost cazati; joi, 4 iunie, dupa servirea micului dejun, am vizitat Castelul Corvinilor - Hunedoara, am servit un pranz la o pensiune. Spre seara am ajuns la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus. Cazarea a fost la Academia Sambata de Sus din curtea Sfintei Manastiri. Dupa servirea cinei, enoriasii condusi de un comitet (format din parintele paroh Mihai, doamna prof. univ. dr. Lizeta Coanda si doamna Paraschivescu Natalia, presedinta Fundatiei Altair) a impartit pelerinilor cate doua diplome, acatist si iconite. Locul ceremoniei a fost in Aula Academiei. Seara am mers la izvorul de apa potabila si totodata si locul sacral al Parintelui Ieromonah Arsenie Boca; aici s-a tinut o slujba; s-a vizitat mormantul fericitului intru adormire, Arhimandritul Teofil Paraianu; vineri, 5 iunie, micul dejun, participare la serviciul religios de la Biserica Manastirii (cea situata la etaj, cea veche era in renovare). Am plecat de la Manastirea Braconveanu. Mai departe, am trecut pe langa Castelul Bran, am intrat in jud. Arges, am admirat frumusetea peisajului Muntilor Bucegi si Fagaras, a zonei metropolitane Brasov, a satelor argesene; am oprit la Monument, unde am cantat (ca de altfel, si in autobuz, cantece patriotice). Tot la Mausoleul de la Mateias, inchinat Eroilor cazuti in anii Primului Razboi Mondial, parohii au tinut o scurta slujba de comemorare. A urmat vizitarea Schitului rupestru Namaiesti - slujba, apoi am ajuns pe la 9 seara in fata Bisericii noastre, venind tot pe centura aglomerata a Bucurestilor. Albumul cu fotografii al pelerinajului si excursiei din 2 - 5 iunie 2015.
 • 2015 Mai 31, Îndemn al parohului: Parinți, înscrieți-vă copiii spre a urma ora de religie!
  La finalul serviciului religios duminical cu ocazia Sarbatorii CINZECIMII sau RUSALIILOR, preotul paroh Mihai a indemnat pe parinti sa inscrie copiii spre a urma ora de religie si sa se constituie in asociatii (aici si aici).
 • 2015 Aprilie 17, Al treilea concert susținut de Corala Ortodoxă Sfântul Andrei a Preoților și Teologilor din Capitală la Biserica Acoperământul Maicii DOMNULUI
  Vineri dupa amiaza, cu incepere de la orele 18, a sustinut un concert renumita CORALĂ ORTODOXĂ ROMÂNĂ SFÂNTUL ANDREI A PREOȚILOR ȘI TEOLOGILOR DIN CAPITALĂ. Dirijor este conf. univ. dr. Valentin Gruescu, profesor la Universitatea Națională de Muzică București. In album remarcati asistenta numeroasa. Corala a raspuns invitatiei facute de catre parintele paroh Mihai Stavără (component al renumitului grup coral), pentru a treia oara la Parohia nostra. Faimoasa Corală are o existență de peste 7 decenii si a mai sustinut la Parohia noastra un concert de colinde, in ziua de duminica dupa amiaza, 9 Decembrie 2012. Vezi mai jos in aceasta fila de activitati ale Parohiei in dreptul acestei date. Multumim tuturor membrilor Coralei pentru clipele de inalta traire spirituala oferite. Multumim si numerosilor enoriasi participanti, care au aplaudat copios interpretarile de o aleasa tinuta artistico-spirituala. Prezentator: parintele Nicolae Burlan. Solisti: parintele Iacob Olmenișan si diaconul Mina Emilian Stavără. Albumul cu imagini.
 • 2015 Aprilie 10 - 2015 Aprilie 13, Pregătirea anaforei la trapeză, sfințirea ei de către părintele paroh Mihai
  Vineri dimineata un grup de enoriasi ai Parohiei Maicii Domnului Titan au ajutat la pregatirea anaforei Sfintelor Pasti. La orele 11 a inceput Slujba de dimineata din Sfanta si Marea Vineri. Parintele paroh Mihai Stavără a sfintit anafora. Au fost cinci mii de pachetele, fata de trei mii cinci sute, in 2014. Albumul cu imagini contine fotografiile dupa cum urmeaza: imagini de la pregatirea painilor pentru anafora, claca efectuata in mod dezinteresat de enoriasi, in trapeza Bisericii Acoperământul Maicii DOMNULUI, inclusiv sfintirea anaforei, Slujba Vecerniei (a celei de a doua Învieri, Învierea mică) si Sfintei Liturghii de luni 13 aprilie. Cele trei slujbe din zilele de 10, 12 si 13 aprilie au fost savarsite de catre: preotul paroh Mihai Stavără si preoții Gheorghiță Stavăr si Ioan Cătălin Lupu. Luni 13, Slujba a fost dedicata Sfântului Calinic de la Cernica, unul din hramurile Parohiei noastre. Tot in album este o fotografie a venerabilei doamne Stefania Zenaida Aida, decana de varsta a Parohiei Sfantul Acoperamant al Maicii DOMNULUI, Titan.
 • 2015 Aprilie 4 de Florii, Sâmbăta lui Lazar și Duminica 5 Aprilie, Duminica a șasea din Post
  Intrarea Domnului in Ierusalim Pelerinajul din București a ajuns la a opta ediție. Cititi cuvantarea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. De avut in vedere si aceasta referinta in care se spune printre altele: "Apoi, Preasfintia Sa si preotii slujitori au impartit pelerinilor ramurile de salcie si, in jurul orei 16:15 s-a plecat in procesiune pe urmatorul traseu: strada Radu Voda, bulevardul Marasesti, bulevardul Dimitrie Cantemir, strada Bibescu Voda, strada Serban Voda. Pelerinajul a fost deschis de toaca, urmata de monahi care purtau sfanta cruce, ripide si steaguri bisericesti, dar si de diaconi cu cadelnite. In continuare a urmat soborul de preoti, purtand ramuri de finic in maini, impartiti pe Protoierii (Protoieria Sector 1, Protoieria Sector 2, Protoieria Sector 3, Protoieria Sector 4, Protoieria Sector 5, Protoieria Sector 6 din Capitala, Protoieria Ilfov Nord si Ilfov Sud) preotii de caritate din Bucuresti (spitale, azile de batrani, unitati militare, penitenciare si cimitire), preotii profesori ai Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din cadrul Universității București, dar si consilierii, vicarii eparhiali si patriarhali. In continuarea procesiunii, icoana Sărbătorii Intrării DOMNULUI in Ierusalim a fost purtata pe umeri de catre clerici din cadrul Protopopiatelor Sectoarele 3 şi 4 Capitală, insotita de șase monahii cu cățui de la Mânăstirea Pasărea. Apoi, a urmat Preasfintitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Corul Seminarului Teologic Ortodox din București, elevii seminaristi, iar miile de credincioși care au tinut in maini ramuri de finic si stalpari au incheiat procesiunea. Sarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim reprezinta in Arhiepiscopia Bucureștilor, ca de altfel in ultimii ani si in intreaga tara, prilejul organizarii de pelerinaje si procesiuni ample, in cadrul carora clerul si credinciosii ortodocși marturisesc impreuna, prin rugaciuni si cantari bisericesti, credinta in Jertfa si Invierea MÂNTUITORULUI nostru IISUS HRISTOS." Priviti albumul cu 22 imagini si inca 5 fotografii de la slujba din duminica a 6-a din Post, Intrarea Domnului in Ierusalim. Preotii paroh Mihai Stavara, Gheorghiță Stavăr, Ioan Catalin Lupu, savarsesc slujba sfintirii ramurilor de salcii. Observati multimea din curtea Bisericii Acoperamantul Maicii Domnului.
 • 2015 Ianuarie 6, Marți, ZIUA DUMNEZEIEȘTEI ARĂTĂRI
  18 imagini cu slujba tinuta de preotii: paroh Mihai Stavără, Gheorghiță Stavăr, Ion Lupu Cătălin si diaconul Mina Emilian Stavără, in prezenta unui numar mare de enoriasi. Slujba a avut loc la finalul serviciului religios din ziua de 6 ianuarie 2015, ziua BOTEZULUI DOMNULUI, BOBOTEAZA - ZIUA DUMNEZEIEȘTEI ARĂTĂRI.

No comments:

Post a Comment